Vanstaskolan, Nynäshamn 1 okt - 20 juni 2013
Statens konstråd
Regeringsuppdraget "Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer" och stadsutveckling
Gestaltningen för utveckling av skolmiljön på Vanstaskolan är en del av regeringsuppdraget Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer – 13 projekt runt om i landet har prövat nya idéer och lösningar för gestaltningen av våra gemensamma rum. Uppdraget har 2010–2013 drivits av Statens konstråd, Riksantikvarieämbetet, Boverket och Arkitektur- och designcentrum.
Mer information finns på Statens konstråds hemsida www.statenskonstrad.se
Gestaltning industridesigngruppen Folkform Anna Holmquist och Chandra Ahlsell
Vanstaskolan är en kombinerad F6- och högstadieskola som ligger i centrala Ösmo i Nynäshamns kommun. Skolan byggdes i mitten av 1970-talet och är utformad som en enplansbyggnad med en skolgård som ligger mellan huskropparna. Norra delen av skolgården övergår i ett område med naturmark. Med tiden har skolbyggnaderna och skolgården blivit ganska slitna. Grundidén har varit att omgestalta delar av den befintliga skolgårdsmiljön för att ge den en tydligare identitet för både elever, lärare och boende i Ösmo.
Målet för den nya skolgårdsmiljön var att den skulle uppmuntra till ökad rörelse och vistelse utomhus, en ambition som bottnar i det kommunala folkhälsoprojektet SPRING (Skugga, Pedagogik, Rörelse I Natur- och Gårdsmiljö) som bedrevs 2008–2011.
Industridesigngruppen Folkform med Anna Holmquist och Chandra Ahlsell, anlitades för att bidra till gestaltningen av skolgårdsmiljön. Uppdraget innebar också att involvera elever och lärare i arbetet och att skapa miljöer som både kunde användas i det pedagogiska arbetet samt för lek och avkoppling. Det identitetsskapande momentet var centralt. Deras processinriktade arbetssätt skulle passa in i SPRING-projektets angreppssätt som bedrevs på skolan.
I det praktiska arbetet samverkade Nynäshamns Naturskola och Folkform med Vanstaskolans skolgårdsgrupp. Naturskolans föreståndare Mats Wejdmark var projektledare och även Naturskolans pedagog Robert Lättman-Masch deltog i arbetet. De bidrog med sina erfarenheter från SPRING-projektet och utomhuspedagogik samt med kontakter med skola och kommun. Folkform ansvarade för den konstnärliga gestaltningen och för dialog med elever och skolpersonal.
http://folkform.se//
Fotograf: Guowei Yang